Nogle morgener har man bare ikke lyst til at stå op og til at komme i gang med dagen – sådan er det også for børn og unge. Det er helt normalt at have en dårlig dag.
Når en enkelt dårlig dag bliver til flere dårlige dage, er der grund til at være opmærksom. Et barn eller ung må godt være trist, føle sig ensom, frustreret og alene – for det er helt normale følelser, som vi alle kan genkende – det skal bare ikke være hovedreglen.
Når modløsheden kommer til udtryk
Nogle gange, når børn og unge føler sig triste, kan de komme til at opføre sig aggressivt og udvise vrede og et voldsomt temperament. Det kan være med til, at voksne omkring dem misforstår, hvad det handler om. Her kan man som forælder komme til at skælde ud for at fortælle barnet, at de skal opføre sig ordentligt – og så misser man tristheden, som får lov at vokse, samtidig med at barnet kan føle sig ret alene med det hele.
Der er rigtig mange forventninger til børn og unge i dag, som presser dem. Vi som forældre kan også blive fanget i at ønske så brændende at være gode forældre, at vi er med til at forværre barnets situation. Nogle børn er robuste og gode til at sige fra, andre har lidt tyndere vægge, hvor der ikke skal så meget til, før de bliver overvældet af forventninger.
Fanget i sårbarhed
Barnet eller den unge kan opleve en sårbarhed, som de kan blive fanget i. De kan komme til at føle, at de ikke er gode nok og derfor trækker sig fra andre og ind i sig selv. Det kan være, at de har oplevet store forandringer i deres liv som fx flytning, skoleskift, tab af nogen de holder af, forældres konflikter eller skilsmisse, forældres alkoholmisbrug eller psykiske sygdom, eller det kan være, at de har oplevet mobning og drillerier, der har skubbet til deres selvværd og selvtillid.
Børn og unge ved ofte ikke, at de selv kan være med til at ’bestemme’ over, hvordan de har det og hvad de tænker og derfor kan de opleve tristhed og modløshed over deres situation uden at overveje, at de har andre handlemuligheder. Som forælder kan det være super svært at få hjulpet barnet/den unge ud af denne tilstand, fordi forælderen jo selv er bekymret og påvirket af situationen.
Her vil det hjælpe at tale med en voksen uden for familien, som barnet/den unge ikke skal passe på. Terapien vil give barnet redskaber til at sætte ord på det svære, så de kan opleve sig bedre rustet til at mestre deres udfordringer.
Det hjælper at tale om det, der er svært!